Ajoilta eilisen – Äänimatka vanhaan Kokkolaan (CD)

Varastossa
Toimitusaika: 2-4 päivä(ä)

Kuvaus

Ajoilta eilisen on sukellus Kokkolan kaupungin neljänsadan vuoden historiaan. Se piirtää kuvaa tavallisten kaupunkilaisten elämästä, arjesta ja juhlasta elävöitettyinä aikalaiskuvauksina. Lähteinä on käytetty Kokkolan historiasta kertovia kirjoja ja mm. Kansallisarkiston digitaaliarkistosta löytynyttä materiaalia. Esimerkiksi Uusi Suometar julkaisi 1800-luvulla herkullisia kuvauksia Kokkolan asioista.

Kokkolanseudun Lausujat palkkasivat Helena Djupsjöbackan käsikirjoittamaan ja ohjaamaan Kokkolan 400-juhlavuoden ohjelman. Elokuussa 2020 ohjaaja ehdotti esityksen muuttamista koronatilanteen vuoksi kuunnelmaksi. Talven aikana syntyi kuunnelmakäsikirjoitus ja harjoiteltiin kertovan lukemisen tekniikka. Maaliskuussa äänitettiin kerronnan ja musiikin lisäksi improvisoituja äänimaailmoja tehostemateriaaliksi. Kesän korvalla muokattiin kevään äänityksistä tehosteilla ja musiikilla maustettu kuunnelma.

Ei ollut suomenkielisen kansakoulun saaminen helppoa ruotsalaiselle rannikolle. Ja ne alkuperäiset katuvalot! Ja tiesitkö, että juna siirsi Kokkolan aikaa seitsemän minuuttia eteenpäin?

Tunnin pituisella äänimatkalla käydään niin iloissa kuin suruissa, ja suruista on se Iso Viha suurin. Merenkulku, osa Kokkolan historiaa, jota ei voi tässäkään yhteydessä ohittaa. Tervaporvarit rikastuivat, polttajat saivat leipää, mutta epävarmuus merillä seilaavien kohtaloista raastoi kotona olevia. Se on ollut se viitekehys, jossa Kokkolasta on kasvanut se, mitä se on nyt.


Ajoilta eilisen, Äänimatka vanhaan Kokkolaan

Kertojina Kokkolanseudun Lausujat

Kuunnelmakäsikirjoitus, ohjaus ja taiteellinen tuottaja Helena Djupsjöbacka

Äänityö Veeti Orava


Kustantaja Kokkolanseudun Lausujat


CD

KSLHD-21

Kesto 64 minuuttia