Uutuudet Kirjat Tilaus Yhteystiedot Osuuskunta Runon ja suven päivä På svenska
 

Arto Ojakangas

Pölkynvälit

Romaani Pikkuradan maailmasta

Viime vuosisadan ensimmäisen puoliskon aikana Pikkuradalla työskenteli ihmisiä Kannuksen, Sievin, Toholammin ja Lestijärven lähes jokaisesta sellaisesta asumuksesta, josta ansiotyöhön oli lähdettävä. Eskolan metsärata palveli alueen puunkuljetusta noin neljänkymmenen vuoden ajan eli 1920 -luvun alusta 1960 -luvun alkuun. Tuona aikana kapearaiteista rautatietä pitkin kuljetettiin yli kaksi miljoonaa kuutiometriä puutavaraa. Samalla Pikkurataan kietoutuivat satojen ihmisten elämäntarinat.

Pölkynvälit on romaani pikkuradasta – ja samalla paljosta muusta. Se sijoittuu Kannuksen Eskolaan 1920-luvun alkuun, metsäradan rakennustyön alkuvaiheisiin. Tarinan kehyksenä ovat historialliset faktat, ja monilla kirjan hahmoista on yhtymäkohtia todellisiin henkilöihin. Kuitenkaan kysymys ei ole dokumenttiromaanista: historia antaa pölkyt, mutta kirjailija on kiinnostunut siitä mikä on niiden välissä, ja jonka vain fiktio voi tuoda esille. Ja aidolla romaanitaiteella on vain yksi aihe: ihmisyys. Sitä Ojakangas tutkii.

Pölkynvälit –romaanin pääosassa on harvinaisella tavalla koko yhteisö. Tämä johtuu Ojakankaan valitsemasta kerrontatekniikasta, joka antaa tilaa mitä erilaisimpien ja eri asemissa olevien ihmisten sisäiselle äänelle. Jokaisen näkökulma on yhtä arvokas. Ääneen pääsee niin vaikeasti vammainen Kyllikki kuin herraskainen ratainsinööri. Paljon puhetta liikkuu vanhempien ja heidän lapsiensa välillä: Pölkynvälit on myös romaani sukupolvien usein vaikeasta suhteesta. Teoksen läpi kulkee ja sen monet langat sitoo hienosti Erkin ja Elinan rakkaustarina.

Pölkynväleissä on monia tasoja ja sävyjä. Se ei unohda elämän käytännöllistä puolta, niitä jokapäiväisiä ratkaisuja, joita jokaisen on tehtävä niin pienissä askareissa kuin insinöörin työssä. Kerronnassa on paljon pientä huumoria, joka usein kasvaa kutkuttavaksi tragikomiikaksi. Järisyttävintä on todeta, miten monin eri tavoin ihminen voi keskustella kuoleman ja pimeyden voimien kanssa.

Pikkuradan vaiheet ovat kiinnostaneet Kannuksen Eskolassa varttunutta Arto Ojakangasta pienestä pitäen; sekä hänen isänsä että isoisänsä työskentelivät metsäradalla. Kirjoittamisen hän aloitti jo nuorena; esikoisteos on vuodelta 1972, Kontakti-sarjassa ilmestynyt Ukkosten väli.

Jo varhain oli selvää, että hän kirjoittaisi joskus pikkuradan antamista aiheista. Ojakangas keräsi aineistoa vähitellen vuosien ajan. 1990-luvun alusta lähtien hän on kirjoittanut kaikkiaan seitsemäntoista näytelmää eri näytelmäryhmille. Neljä näistä liittyy pikkuradan vaiheisiin.

Kirjan kannen suunnittelusta vastaa Krister Löfroth.

Romaani julkistettiin Kokkolassa 6.7.2005, Runon ja suven päivänä.

2. painos 2009
sidottu, 424 s.
Kansi: Krister Löfroth
ISBN 978-952-9505-72-2
Julkaisupäivä 6.7.2009
Hinta: 15 €

 


 

 
 
Uusi painos ilmestyy 6.7.2009!
 

Pölkynväleistä sanottua:

"Kertomus on elävä ja hengittävä. Tapahtumilla ja toimijoilla on tilaa liikkua tarinassa."

"Paikallishistorian faktat ovat Ojankankaalla niin tiukasti selkäytimessä, että tekstuaaliseen ja tarinalliseen leikittelyyn on varaa, uskallusta ja varmuutta."

"Koko tarinaa saa upeaa, kehämäistä ulotteisuutta. Kertojan vaihtuessa meneillään oleva tilanne usein jatkuu. Puhujat tarkastelevat siis samaa hetkeä eri näkökulmista. Todella, todella mehevää."

Leena Tanskanen, Keskipohjanmaa 31.7.2005.

 

Linkkejä:

Arto Ojakankaan pikkurata-sivut

Eskolan kesäteatterin sivut

Eskolan kyläyhdistyksen sivut