Uutuudet Kirjat Tilaus Yhteystiedot Osuuskunta Runon ja suven päivä På svenska
 

Arto Ojakangas

Aurinkomutka

Keskipohjalainen romaanitrilogia valmis!

Arto Ojakankaalta kolmas Pikkurata-romaani

Raiteet ja elämänkohtalot risteävät keskipohjalaisilla salomailla, joista korjataan puutavaraa nuoren Suomen tarpeisiin. Aurinko kuumentaa kiskot ja ajoittain myös ihmiset. Kansalliset sivistyspyrinnöt alkavat tunkeutua jätkänkin maailmaan, mutta nälkä ja puute ovat edelleen suurimmat opettajat.

Aurinkomutka kertoo yhteisöstä, mutta äänessä on aina yksi ihminen kerrallaan. Yksin, rakkautta etsiessään ja kuolemaa tehdessään. Keskiössä on Elinan ja Erkin pieni perhe, mutta sen ympärillä lainehtivat mitä moninaisimmat elämäntarinat.

Arto Ojakankaan Aurinkomutka on itsenäinen teos, mutta jatkaa samalla romaanien Pölkynvälit (2005) ja Linnunkantaja (2009) tarinaa, joka sijoittuu 1920-luvun Kannuksen Eskolaan. Trilogian kehyksenä ovat historialliset faktat, ja monilla kirjan hahmoista on yhtymäkohtia todellisiin henkilöihin.

Viime vuosisadan ensimmäisen puoliskon aikana Pikkuradalla työskenteli ihmisiä Kannuksen, Sievin, Toholammin ja Lestijärven lähes jokaisesta sellaisesta asumuksesta, josta ansiotyöhön oli lähdettävä. Eskolan metsärata palveli alueen puunkuljetusta noin neljänkymmenen vuoden ajan eli 1920 -luvun alusta 1960 -luvun alkuun. Tuona aikana kapearaiteista rautatietä pitkin kuljetettiin yli kaksi miljoonaa kuutiometriä puutavaraa. Samalla Pikkurataan kietoutuivat satojen ihmisten elämäntarinat.

Pikkuradan vaiheet ovat kiinnostaneet Kannuksen Eskolassa varttunutta Arto Ojakangasta pienestä pitäen; sekä hänen isänsä että isoisänsä työskentelivät metsäradalla. 1990-luvun alusta lähtien hän on kirjoittanut parikymmentä näytelmää eri näytelmäryhmille. Neljä näistä liittyy pikkuradan vaiheisiin.

Kustannusosuuskunta Länsirannikko 2012

sidottu, 459 s.
Kansi: Hannele Peltorinne
ISBN 978-952-9505-83-8
Julkaisupäivä 3.7.2012
Hinta: 15 €

Tee tilaus sähköpostilla tai puh. 06-831 5799.


 
Tervetuloa julkistamistilaisuuteen 3.7.2012 klo 17 Eskolassa!
Trilogian aikaisemmat osat ovat myös saatavilla (15 €/osa, kaikki kolme 40 €):

 

Linkkejä:

Arto Ojakankaan omat sivut

Arto Ojakankaan haastattelu

Arto Ojakankaan pikkurata-sivut

Eskolan kesäteatterin sivut

Eskolan kyläyhdistyksen sivut